XIV Детски ромски фестивал – гр.Велико Търново

В периода 9-11.06.2017 г. в гр.Велико Търново се проведе XIV Детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Учениците от клуб „Моето наследство“ при ОУ „Св.П.Хилендарски“ с.Сотиря имаха възможност да представят своите умения в няколко занаятчийски ателиета – пирографиране на дъски за хляб, плетене на кошници, плетиво. С уменията си успяха да впечатлят не само своите връстници, но и гостите на фестивала – Вицепрезидента на РБългария Илияна Йотова, посланиците на Холандия и ЮАР, известният ромски писател Васил Чапразов. Гостите получиха подаръци, изработени от децата. Журналист от местна телевизия интервюира участниците ни.

Учениците не само представиха своите изделия, но и посетиха ателиетата на своите връстници от различни краища на страната. Опитаха уменията си в месене на хляб.

Децата представиха училището и със свои творби в конкурса за детска рисунка. Демонстрираха и артистичния си талант с постановката „Знанията и уменията са единственото съкровище, които ще последват своя собственик навсякъде“. Надяваме се това послание да е докоснало всеки, който го е видял.

В края на пътуването, учениците не пропуснаха да посетят крепостта „Царевец“ и да се докоснат до величествената история на България.

Ученици и учители се върнахме заредени и мотивирани. Това е верният път – търпение, постоянство, поощрение, изява!