Инициативи в начален етап, посветени на Националната седмица на четенето – 2018

„Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая” според Тома Уорън.  А четенето е важно, за да можеш да откриеш себе си.

Ученици и учители се включиха активно, като организираха и проведоха многобройни инициативи, посветени на Националната седмица на четенето 22.10 – 26.10.2018 година.

Ученици от IVа, IVб и IVв клас се включиха с радост в изработката на книга, която изпълниха със стихотворения и подходящи илюстрации към тях. Вдъхновението за книга се породи от есента в родното място. По този повод тя носи заглавието „Есен”.

Ателие „СВЯТ В ЦВЯТ“ се включи в Националната седмица на четенето с малка изложба от илюстрации, която  вдъхна живот в стиховете на   Маргарита Мутафова – сливенски поет и детски учител, посветил целия си живот на работата с деца.

Вземайки книга, избираме да живеем в по-добрия свят – там, където знанието и вдъхновението се срещат всеки ден. Животът е много по-голям от ежедневния ни еднообразен ритъм и можем да го направим по- шарен и усмихнат само с няколко книги. И убедени, че четенето е важно учениците от третите класове направиха състезание за „ Най- добър четец”. Четоха книжката ”Жабчето Жо” от съвременната писателка Нуша Роянова. Като най-добри се отличиха Мария Любенова, Димитър Пенков и Иванка Динкова.

Приказките са пътеводна светлина за децата, а приказните герои-пример за подражание или за интересни забавления. Затова в седмицата на четенето, учениците от II а,б,в класове се представиха с инициативата да запишат по най-красив начин цитати на любими герои.

И най-малките ни ученици – първокласниците се включиха в Националната седмица на четенето. Оцветяваха любими приказни герои – Малката русалка, Червената шапчица, Пепеляшка, Маша и Мечока, Мечо Пух, Дядо и ряпа. Четоха пътуващата книжка „Жабчето Жо“ и книжката „Есен“, изработена от 4–ти клас. Представиха куклен етюд „Мечо Пух и Йори“, изработиха книжка и приказните герои от „Дядо и ряпа“.